Turistpoäng

I morse stod jag inför valet att stanna i min skyddade hamn eller ge mig av norrut. SMHI hade gått ut med kulingvarning för norra Östersjön, men samtidigt  talat om att det skulle mojna till 3 – 4 m/s. (Det var väl en sån där kluringvarning) Vi var ett par båtar, som drog iväg. Jag styrde kosan till Muskö och Älvsnabbenmonumentet. Ny brygga och lätt att förtöja, men oj så mjölksyran rann till på turen uppför berget.

Viken här nedanför var från 1520 fram till mitten av 1600-talet  samlingsplats för svenska flottan. Även Wasa skulle varit med vid mobiliseringen 1630, men kom ju inte så långt. Härifrån seglade Gustav II Adolf i juni 1630 med 23 fartyg och 15000 soldater. Dom fick vänta i 3 veckor innan ”vinden fogat sig”. SMHI hade inte visat att huvudsakliga vindriktningen i juni är sydlig

1719 och 1743 låg här ryska galärflottor. Första gången brände dom vad de kom över. Andra gången hjälpte dom oss mot danskarna.

1854 låg en stor engelsk flotta med bl.a linjeskepp här inför drabbningar med ryska Östersjöflottan

I våra dagar finns här hemliga båthus för svenska jagare

Ryssarna är ju varit här ofta (!?!?!)  och göt sig hemmastadda. Dom har haft med sig mjöl och gjort sitt bröd i mycket enkla stenugnar, sk ryssugnar, som man kan se lämningar efter på många av öarna häromkring.