Blogg
Sommarens essens
Utanför StorJungfrun lossnade övre delen av vindrodret. Vinden följde inte SMHI:s rekommendation, utan tog i mer. Vågorna kom från SO och hade haft tid att bygga upp ända från Polen. Jag ändrade riktning från Öregrund till hamnen på StorJungfrun.
Det var lugnt med personalen. Där fanns ju en elektrisk rorsman kvar i livet. Han hade varit beredd i flera år, då jag endast intresserat mig för hans rival.
Det gick bra i flera dagar. Allt var frid och fröjd tills det började regna. Precis som innan jag monterade vindrodret kapitulerade han för lite regn. Det lilla fönstret ovanför displayen tog in vatten även nu, efter att ha varit på service.
Resten av sommaren blev tuff för en ensamseglare utan någon hjälp. I Öregrund styrde jag in på läsidan av båtmacken, klev iland och sträckte mig efter en förtöjningslina på bryggan. Jag nådde den inte. Tappade greppet om båten, som drogs med av vinden bort från mig och jag stod där som ett fån i ett par sekunder.
Jag hoppade så långt jag kunde efter båten för att få tag i den. Det lyckades inte.
Där låg jag i vattnet fullt påklädd, men utan flytväst. Moderna båtar är så höga att det inte går att komma ombord utan stege och allra helst inte med flytvästen på.
Sen skiljde denna sommar sig inte så mycket från andra. Jag ska leta lite bilder i kamera och mobiltelefon, så får vi kanske njuta av dom senare
Så blev avgasröret
Det funkar inte för mig att svetsa, måtta och ändra, så det blev den här lösningen. Ljuddämparen ligger på propellerröret. Då jag skriver detta efter att ha kört många timmar förstår jag varifrån skramlet kan komma trots att jag drog åt remmen.
Det får bli till å montera stora slangklämmor i stället
Det ser ju rent, fint och lättmekat ut.
Jo, men det vill till att man är ”gummimänniska” för att nå med två armar
Åtgärd
Felet var, som jag konstaterat, att propelleraxeln inta satt fast ordentligt.
10 grader i luften och ca 17 i vattnet. Men vad fanns att göra? Det var bara att krypa i och försöka trycka tillbaka axeln. Det fungerade andra gången, då jag både vred och tryckte den till dess rätta läge. Tur att justeringen av motor- och prop-axel var bra gjord
Nu återstår endast påmastningen. Måste kolla motorlanternan först samt förbereda Lazy Jack
Blötläggning
Väl i sjön kollade jag sjövattenintaget, Det höll tätt.
Motorn var lite svårstartad, men väl igång började ”hemfärden ” till vår bryggplats. Jag la i växel, men inget hände. Nu hade jag medvind nästan hela vägen. Nästan framme fick jag en lina från land av Bernt. Jag tänkte hoppa i vattnet för att se om propellerbladen fastnat i hopfällt läge.
I maskinrummet kunde jag se genom den smala springan att där inte var någon axel. För att verkligen försäkra mig därom satte jag dit en liten kartongbit
Av alla muttrar, skruvar och bultar hade jag glömt dom som håller axeln på plats
Två dagar till blötläggningen
Tanken är rostfri. Plåten är mycket hård. det tog mig närmare två timmar och flera borrar att göra dom åtta små hålen för bultarna. Det stora hålet gjorde dom åt mig på en mekanisk verkstad i Bjästa
”Vi hällde ut en massa gegga ur tanken, men det finns åt dig också att ta bort”
Jo då. Det var lite kvar och tur var ju att det gick att få in handen och trasor för rengöringen
Jag är inte snål, men intresserad av att se om det kommit några grönsaker i dieaseln under vintern, så jag silade tio liter av den gamla dieseln och detta blev kvar.
Nu bör det bli mindre krångel än jag haft de senaste åren
Nya motorn ska ha en rerturledning för bränslet. Det var inte det lättaste att hitta en anslutning till tanken. Efter mycket letande kom jag till en hydralverkstad.
Där hittade dom en koppling, som passade det befintliga gängade röret på toppen av tanken
Det är svårt att tro att båten är byggd av stora ståtliga svenska män
En gång fastnade jag upp-och-ned
Tre saker kvar
Tycker motorn har en spännande instrumentpanel. Jag var nödgad göra en ny ”låda” till den, då instrumentet inte fick plats på den befintliga spruckna platsen
Jobbet stannade efter prototypen
Har för mig att jag hört att man kan lackera något, som inte finns. Då menade sagesmannen att det gick att spraya på släppmedlet för att sedan lägga glasfibern. Jag kunde det inte och tror att det beror just på att inget fäster på släppmedlet.
Gör om gör rätt.
Glasfibern och epoxyn fäste i alla fall och jag målade efteråt.
Våren är här
Mina tankar går till speedbåtar, när jag ser dom två rören, men här är det frågan om att få ihop det hela till något vettigt. Slang går inte. Den är för stel. Det skulle ju gå att flytta dämparen till andra sidan skottet (väggen). Jag provar det här först. Då en viss mängd kylvatten ska ut med avgaserna, får det inte vara för mycket upp och ner. Ev lite kapa och svetsa skulle kunna få ihop det på ett elegantare sätt. Höjdskillnaden är 30 cm mellan rörstumparna.
Nu är allt på plats utom slangen mellan motor och dämpare.
Det blir något att bita i.
Kanske rörböjar från en biltillbehörsfirma
Detta är anledningen till att alla mina försök att förena ljuddämparen med avgasröret gått i stöpet.
Den lilla retfulla kanten inuti röret.
Kapa röret och be grannen hjälpa mig, löste det hela
För att få motoraxel och propelleraxel i linje med varandra var jag tvungen höja motorn ca 20 mm. Detta gjordes med ett fyrkantrör 60*20.
Eftersom det blev omöjligt att få in muttern i röret, svetsade jag på små ”öron” på sidan.
Förbereder sommaren 2024_4
Motorn får inte riktigt plats, då svänghjulskåpan är bredare än på min gamla Yanmar.
Jag tycker att motorkuddarna ser lite vingliga ut, varför jag ska bygga upp balken ca 20 mm
Då jag är ensam ombord lyckades jag inte fota helbild, men det kanske framgår hur jag sitter böjd, som en ostbåge.
Jag hade ingen aning om hur motorbalken är uppbyggd, så jag började med ett borrhål, som tog en evinnerlig tid.
I borrhålet stack jag ner sticksågens blad.
Det var trångt och jag fick inget riktigt tryck på verktygen, men efter att ha bytt till fräscha borr och sågblad avancerade arbetet till totalt 5 tim
Som förstärkning finns en 10 mm tjock aluminiumskena.
I vår ska jag täta hålen och väga in motorn. Det är då det riktigt roliga jobbet börjar
Förbereder sommaren 2024_3
Traktor med en lång lyftarm och ett kedjespel fick motorn in i båten
Jo, nog passar den nästan.
Svänghjulskåpan behöver mer plats, så det blir till att slöjda lite i vår. Jag ska såga upp plats i den gamla motorbalken och plasta in en ny bit, men det kan inte göras förrän det blir varmare ,så plasten kan härda.