G-hamn

Det är ca 20 nM Arholma Grisslehamn, så jag startade kl 9. Det skulle enligt prognosen blåsa 3 – 4 m/s från NO. Det gjorde det och det var mestadels en mycket stadig vind. Båten skötte sig i stort sett själv, så jag kunde göra något vettigt(?) Det tog 5 timmar. Här får man, från hamnkontoret, en fribiljett Eckerö tor, vilken jag ska utnyttja i morgon. Kl 10 från G-hamn och 18.30 från Eckerö. Jag vill se om jag kan se Signilskär från färjan. Där hade postroddarna en viloplats på vägen till Mariehamn. Sedan kom där att bli en telegrafstation.

Denna svenska uppfinning var en förbättring av en fransk kunde  visa 1 024 kombinationer. Systemet bygger på ett binärt system med 10 signalelement. Det gick att skicka ett meddelande från Sthlm till H-fors via G-hamn, Signilskär och Eckerö på bara några timmar.
1794 började man bygga ut telegrafnätet i Sverige. Till en början var det strikt militärt, för att 1837 även öppnas för civil trafik

Alldeles utanför G-hamns hamn ligger Albert Engströms lilla skrivarstuga, underhållen och i mycket bra skick och då är det naturligt att förära honom flera platser med teckningar. Den här och några till är i ett trapphus ombord Eckeröfärjan.

 

 

 

Nu ser man att jag varit utomlands.
Vädret var strålande. Tiden alldeles för väl tilltagen, då jag inte hade någon plan för aktiviteter, men 5 timmar i en härlig miljö med båtar och badstränder

Då jag strosade runt bland båtar och båthus, såg jag den här snipan. Den kan vara en kopia av de gamla postbåtarna från Gustav Vasas tid. Man har en årlig festival och tävling där dessa båtar ska ta sig över Ålands hav medelst segel och åror.

Jag har en längtan att få komma till dessa trakter med egen båt, för att då besöka Signilskär.

Understen med det amerikanska spaningstornet och avlyssningskablar samt Märkets fyr.

Märket var utom synhåll, men jag hoppas kunna ta mig till dom här platserna om något år.
Märkligast av dom alla är den sistnämnda. Då Ryssland styrde och ställde över Finland byggde dom en stor fyr med vaktarbostad på denna klippa. När sedan Finland och Sverige såg över sina gränser på skäret upptäckte man att fyren låg på svenska sidan. Aj aj, hur löser man en sådan fadäs?
Jo, man drar om gränsen. Det går ju inte att bara bjussa finnarna på territorium utan att få något i gengäld. SÅ gränsen är dragen lite kors-o-tvärs över ön. Sverige lämnade ifrån sig lite mark och fick lika mycket i utbyte. Frid och fröjd!

Nu uppstår det intressanta. P.g.a gränsen nya snirkliga dragning kan man numera stå på svenskt territorium blicka VÄSTERUT och se någon som står i Finland. Det är värt en resa dit för att ta en bild