Lidö Arholma

Att jag valde Lidö, var för att där finns möjlighet att tömma toatanken. Jag har ingen aning om hur mycket det är i den eller hur mycket den rymmer, så jag valde det säkra före det osäkra.
Toatömmaren var elektrisk, precis som i Nynäshamn och Dalarö. En manuell tömmare med pump går inte att bemästra ensam. MEN det var något elfel och krävde en elektriker. Ja, då får det bli Arholma och hamnen på östra sidan, där det finns en anläggning av sökt slag. Jättefin apparat på en flotte, vilket betyder att ingen ligger där längre än nödigt. Jag var ensam där och det är en handpump att manövrera. Även här fick jag tji.

Rodret las om med kurs Ahlmansviken på andra sidan ön eftersom den här hamnen var knökfull. Nya viken har flytbrygga och närhet till batteri Arholma, som jag ska göra ett besök på nu.

En kanon är på Arholma och den andra Ovanskär straxt österut. Ett batteri är två kanoner.) That’s it. Dom här pjäserna verkar vara de enda som är tillverkade för ändamålet. Ca 30 skott per min är klart de snabbaste jag hört om.
De ser nästan ut att vara släkt. Han vid datorn har suttit stadigt på sin post fr.o.m 1969. Lillbattingen kom in just nu.
Operatören kan se den lede Fi både på monitorn, vilken han tittar på nu, och radarn han har bredvid sig. I bägge fallen kan han med en enkel pedal avfyra skott mot sjö- och / eller landmål.

 

Det här skumögda trollet är bara fejkat: det är ett laserinstrument t:v och en kamera t:h. Dom ska hjälpa operatörerna att ”se”