Siarö

Vilken dag! I går gjorde jag endast en liten förflyttning till en annan av de otaliga naturhamnarna på öarna runt ikring Finnhamn.

Jag sitter ofta och läser. Snart måste jag hitta ett ställe, som gästhamnen i Nynäshamn, där jag kan byta mina böcker. Lämna en bok och ta en annan.

Här låg ca tjugo båtar av alla de storlekar. Titta på skutan i bakgrunden. Jag tror de var ca 10 pers i besättningen.

Dagen därpå hade jag siktet inställt på Siaröfortet. Jag kom iväg ovanligt tidigt, redan kl 10.

Under första världskriget kom man på att Vaxholms fästning nog var föråldrad och borde ersättas med en anläggning längre från huvudstaden. Nästan mitt i den stora farleden till / från Stockholm byggde man ett rejält fort. Det heter Siaröfortet, men ligger inte på Siarö utan på ön intill, Kyrkogårdsön. Troligen var den här ön billigare i inköp eller var det någon som, med rätta, tyckte att ett försvarsanläggning omöjligen kan heta ”Kyrkogårdsfortet”. Ja, smaka på det, så instämmer du med all säkerhet.

På visningen var vi nog 25 pers. Guiden var strålande. Han berättade med enorm inlevelse om hur det ena fiaskot avlöste det andra. Kanonerna var från en sedan länge  skrotad pansarvärnskryssare. Dom var enormt svåra att hantera. Dom var nog bra för syns skull, och hörselns, men det som skulle stoppa de lede var en minlinje.Det finns såna även idag t.ex i Danziger gatt utanför Nynäshamn.
På bilden ovan syns skyttegraven, som var fortets närförsvar. I strandkanten låg allt som sprängts bort ur berget, för att försvåra landstigning. Mellan stranden och fortet hade man 7000m taggtråd, som låg fram-o-tillbaks, kors-o-tvärs. Det lär vara Sveriges enda K-märkta taggtråd!!!

Inne i berget gjorde vi en tur. Vid full bemanning, vilket aldrig inträffade, skulle det funnits två rum som inte dröp av fukt, ammunitionsrummet och köket. Redan före invigningen blev hela bygget utdömt p.g.a den hälsovådliga miljön. Ett år efter att det skulle tas i bruk la man ner hela skiten.Intressant!
Jag var på Utö-Landsort, dock inte inne i berget. Det var byggt för WW2. Detta för WW1. Kvar har jag Arholma och Hemse

 

 

Det är kväll och jag sitter i myslysets  varma sken och skriver och läser. Ute hörs Finlandsfärjornas parningsbröl (?). Det dimmar och verkar kallt.

Jag vet, ordet finns inte ännu. Jag skojade i skolan om adjektivet få – färre – färst. NU finns alla tre formerna i SAOL

Google är ett namn, ett substantiv. Av det har folk gjort ett verb. Ja, du använder det säkert själv. Googla! Dimma är ett substantiv …
TÄNK OM SAAB fått samma genomslag. Då skulle dom inte behövt skrota den firman.