Spillersboda

I boken Hamnguiden läste jag att Spillersboda är en utmärkt plats för byten av besättningar. Bra bussförbindelse med yttervärlden, framför allt Norrtälje.
Jo, buss finns, en båtmack och en affär. Det verkar mest som världens ände.
I Furusunds gästhamn vill Promarina ha 350 kr per dygn. Tjena! Släng er i väggen!!

Allt detta mixtrande sker inför min resa till Östersund, för att se om staden och alla är kvar. Det är nog inte så många, som kommer ihåg mig nu, efter så här lång bortavaro.

Jo, jag hade sovmorgon i morse. Där var en båt kvar i naturhamnen, då jag drog igång motorn, för att komma ut.

Motorn startade så fint. MEN en varningslampa lyste och summern skrek. PANIK!!! Stanna motorn. Ta fram instruktionsboken. Det finns tre varningslampor. Vad betyder den som blinkar.

Inget oljetryck!

Jag öppnar för motorn och kollar olja. Gott om olja, ren och fin. Letar efter tryckgivaren. Jaha. Där är givaren till vattentemp. Alldeles ovanför svänghjulet (motorn ligger med cylindrarna åt vänster) är kännaren av oljetrycket. Där! Jag skruvar loss den och blåser i den och skakar och lyssnar. Ingenting.Den långa remmen från svänghjulet är generatorrem och den kortare driver vattenpumpen. Dags  att prova igen. Motorn springer igång lika lätt som alltid. Allt funkar som det ska HURRA !!! Det handlade om glappkontakt. Vid monteringen klämde jag till sladden lite.

I Spillersboda gästhamn ligger man långsides den 40 m långa flytbryggan, på båda sidor. Kostar per dygn 200 kr EFTER att man legat där två dygn. Elen kostar inget, men kopplas inte på förrän gatlyset tänds. Byns sopsortering på bryggan. That’s it.

Båtmacken, en Gulfskylt hänger på ett litet hus vid bryggan, har ett namn, som är så roligt att det nästan kan komma från Kamratposten: SpillOil. Jag älskar sån humor!-Frågar på macken efter någon plats ett lägga båten.
”Fråga Ahmed, marockanen som äger affären.”
Jo, han har koll på allt.
”Båtklubbens Y-bommar ligger med 2,5 m avstånd. Du ska ankra mot ön mittemot. Två ankare i aktern och två linor i land. Jag håller ett öga på den från affären. Vad har du för telefon?”

Nu ligger båten mot ön och jag tar jollen och ror iland och tar  7-bussen i morgon.

God natt.