Inget nät

Nu har jag varit utom internätets maskor. Det har varit både skönt och jobbigt.

Dom nya seglen och den släta botten gör skillnad. Att segla 6 till 8 knop är inte lika exalterande som förr. Nu är jag riktigt vän med rullfocken.
Motorn startar redan på första varvet.
Då jag fyllde vattentanken passade jag på att spola där septiktanken läckt. Det bör ju rinna ner i kölsvinet, men märkligt nog letade vattnet sig ner under kojerna i stället. Ingen förbindelse alls mellan utrymmet i förpiken och de djupare utrymmena.
Pumpen är dessutom trasig, så jag fick svampa ur allt vatten jag hällt i. Fö att få pumpen på plats har Albin säkert använt barnarbetare. Det är nästan helt omöjligt för en ståtlig Karl att nå alla muttrar på baksidan.
Lod och logg bytte jag i höstas och nu visar det sig att felet inte satt där utan troligare i datorn (centralenheten)

HÖGHOLMEN är ju ett måste med bastu. Nu är vattentempen inte så mycket över fryspunkten, så det blev lite kärringdopp över hela ceremonin. (Jo, jag har badat i isvak, men här är det långgrunt och modet svek efter fem steg.

LILLA BERGÖN Flytbryggan låg inte på plats, så det blev ankring mot berget och toa i skogen. Där bryggan brukar ligga var det nu en stor sten, vilket omöjliggjorde att förtöja där.

JÄRNÄSKLUBB
Från långt håll såg kyrkan ut som en fyr, men ju närmare jag kom desto tydligare blev det en lotsutkik, särskilt då jag var på den andra rödmålade sidan.

Hamnen har plats för två segelbåtar. Sedan är det för grunt för annat än motorbåtar.

Restaurangen är alldeles nybyggd. Dusch och toa är helkaklade och mycket trevliga.

NORRBYSKÄR blev en stark upplevelse över vilken jag gjort en särskild sida

HOLMÖN är en fin ö med en trevlig by i den norra delen av ön. El, vatten, WC och dusch.

Jag gick sakta in i hamnen och tog ut svängen för att kolla läget och gå in fint till kajen. Efter ett tag märkte jag att båten inte rörde sig. Inga stora problem; jag kom enkelt loss. Senare fick jag veta att färjan rör upp sand från botten. Denna lägger sig i en lång bank straxt framför den fina sandstranden.

Livsmedelsbutiken var stor.

Museet var mycket trevligt.

HOLMÖGADD har även den fått en egen sida

Detta var en superhemlig ö, vilket framgår av kartan till vänster

TJÄRÖSKÄR
Här är en stor rejäl kaj att ligga långsides vid. El, dass och vatten för 50 kr Bryggan ligger mitt i farleden, men trafiken, som består av dom, som bor på öarna upphör ganska tidigt

TROLLÖN

Se hur nära stranden jag kom. Det är ju som på Höga kusten, trots att Trollön utanför Husum ”inte hör dit”. Vattnet nådde upp på halva vaden då jag klev ner från fören. Dom ”halva bockarna” gör att man kan gå torrskodd iland.

SXK:s årsbok ljuger om bastu och brygga


Nu sitter jag hemma i godan ro medan väderprognosen talar om 20 sekundmeter i byarna och regn.

”Det är skönt att stugan är ihålig”, brukade Moster Ruth säga


Tur jag har nåt att göra i båten vid nästa seglats.
mmm